Snarkning, nästäppa och sömnapné

Barn och unga

Om ditt barn snarkar, vaknar på natten, kanske tom har andningsuppehåll (sömnapné) och är onormalt trött på dagarna bör du utredas av en ÖNH specialist för att utreda behandlingsbar åkomma.

Nästäppa hos barn kan bero på många orsaker. Växlar nästäppan under tid kan det vara allergi och bör utredas hos din husläkare. En vanlig orsak till nästäppa hos barn är förstorad ”körtel bakom näsan” (adenoid). Innan man funderar på operation av adenoiden kan man i vissa fall prova kortisonnässpray, särskilt hos små barn.
Även barn och unga kan ha sned nässkiljevägg, som orsak till nästäppa, ofta ensidig. Detta tillstånd brukar man som regel inte operera så länge näsan växer. Överkonsumtion av vanliga s k adrenerga näsdroppar eller spray, (t.ex. Nezeril, Nasin, Otrivin) leder oftast till ett slags beroende av dessa och i slutändan en försämring av nästäppan med svullna slemhinnor.

Vuxna

En vanlig orsak till snarkning är övervikt. Bara ett par kilos viktminskning kan hjälpa dig att bli snarkfri.

Har du stora halsmandlar kan en operation göra dig snarkfri.

Nästäppa hos vuxna kan bero på sned nässkiljevägg, stora näsmusslor, trängsel i näsans valv/öppningar eller näspolyper. Om du är täppt i näsan kan en operation i vissa fall hjälpa men det är inte säkert.
Standardbehandling brukar vara nässköljning med koksaltlösning och kortisonspray. Om detta inte är tillräckligt kan operation i vissa fall vara motiverat. På vår mottagning använder vi som regel rhinomanometri för att mäta flöde och motstånd vid näsandning innan man beslutar om behandling.