Värmebehandling av Näsmusslorna (RFB)

Näsmusslor är slemhinneklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Slemhinnan är till för att fukta och värma inandningsluften. Slemhinnan som täcker den nedre näsmusslan är en av näsans största svällkroppar och kan ge besvärande nässtäppa

Vid ihållande nästäppa och förstorade näsmusslor, där farmakologisk behandling inte hjälpt eller inte tolereras görs en operation.

Operationen

Operationen görs i lokalbedövning. När ni träffar er doktor får ni bedövningssuddar i näsan. I operationssalen lägger doktorn ytterligare bedövning med en spruta och en radiofrekvensnål värmer upp slemhinnan på 3 ställen i vardera näsmusslan.

Själva ingreppet tar inte mer än 5 minuter efter att bedövningen är lagd. Efteråt läggs en bomullstuss i näsgången indränkt med antibiotikasalva. Denna kan ni ta ut efter någon timme.

Efter operationen

Ingreppet kräver ingen sjukskrivning och man kan arbeta som vanligt. Det är vanligt att man blir mer täppt i näsan under de 2 första veckorna efter ingreppet. Det är bra att skölja näsan med saltvatten för att få bort blod och sårskorpor. 

Oljedroppar rekommenderas även för att lättare rensa ut näsan. Nozoil som innehåller mjukgörande sesamolja finns också att köpa på apoteket.