Bihålor (Fess)

Tätt återkommande bihåleinflammationer, trycksmärta i bihålorna i samband med förkylning och näspolyper är den vanligaste orsaken till operation.

Förberedelser innan operationen

Du skall inte använda mediciner som innehåller acetylsalicylsyra (exempelvis Treo, Magnecyl, Bamyl) 5 dagar före operationen. De ökar blödningsrisken under och efter operationen. Tar du Omega-3 bör du undvika det 2 veckor innan operationen, paracetamol går bra.

Operationen

Operationen görs i narkos. Läs vår information om narkos inför din operation.

Operationen utförs via näsan med ett endoskop. Man avlägsnar sjuk vävnad och öppnar ventilationskanalerna till bihålorna. Efter operationen lägger man in små tamponader med snören som får sitta i ett par dagar för att förhindra ärrbildning och blödning.

Efter hemkomst

Dagen efter operationen är det normalt att ha feber. Ni kommer att vara trött och det känns ungefär som en förkylning. Huvudvärk kan lindras med Alvedon eller Panodil. 

Ni får inte snyta er. Det kommer att droppa blod och slem från näsan även när ni har tamponaderna kvar i näsan. Tamponaderna dras själv efter 1-3 dagar. När tamponaderna är borta skall ni skölja näsan med saltvatten.

Räkna med att vara sjukskriven 1 vecka efter operationen eventuellt längre.  Vid svår huvudvärk, hög feber eller kraftig blödning kontakta i första hand mottagningen (dagtid) eller det hänvisade telefonnumret till operatören.

Sjukskrivning

Räkna med att vara sjukskriven 1-2 veckor. Planera inte in flygresa eller vistelse på ort med dåliga kommunikationer eftersom det finns en blödningsrisk som innebär att ni kan behöva uppsöka akutsjukhus.