Körteln bakom näsan (abrasio)

När vi föds har alla en stor körtel bakom näsan, ibland kallad ”polyp”. Den anses utgöra en del av försvaret mot infektioner men man blir inte mer infekterad om den opereras bort. I de flesta fall försvinner den med åren, men hos vissa personer kan den finnas kvar i vuxen ålder. Om den inte ger några besvär behöver man inte åtgärda den.

Varför opererar man?

En stor körtel bakom näsan förhindrar näsandningen vilket i sig leder till att man ofta andas med öppen mun. En följd av detta blir ibland snarkning och i mer avancerade fall andningsuppehåll. Den ökade munandningen kan också ge effekt på ansiktstillväxten så att mellanansiktet tenderar att bli mer platt. Det är ovanligt med operation av abrasio hos vuxna och nedan beskriver vi därför operationen ur ett barnperspektiv.

Ibland opereras körteln bort för att förhindra återfall av vätska bakom trumhinnorna.

Barn under 2 år opereras vanligen inte inom öppenvård

Innan operationen

Gå gärna in på www.narkoswebben.se för att förbereda barnet. Läs våra instruktioner om sövning.

Operationen

Ingreppet görs alltid i narkos. Ni följer med ert barn in på operationssalen och är med tills det somnar. När operationen är klar får ni åter vara tillsammans med ert barn på uppvakningsrummet. Ni stannar någon timme och kan sedan åka hem.

Vad händer när ni kommer hem

Dagen efter operationen är det normalt att barnet har feber. Det är vanligt att barnet luktar illa ur munnen några dagar till en vecka efter operationen. Om barnet har ont kan Paracetamol ges enligt dosering på förpackning.

Det finns inga restriktioner när det gäller mat, utan låt barnet få äta vad det vill ha. Vi rekommenderar att ha glass hemma.

Stanna hemma 2-4 dagar beroende på hur barnet mår.

Eventuella komplikationer

I mycket sällsynta fall kan en blödning uppstå. Låt barnet fräsa ur näsan och suga på en isglass. Ge eventuellt näsdroppar. Om blödningen fortsätter eller om blödningen är kraftig uppsöker du akutmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Det är vanligt att barnet luktar illa från munnen några dagar till en vecka efter operationen.