Halsmandlar – Vuxen

Halsmandlarna utgör en del av försvaret mot infektioner, men man klarar sig utmärkt utan dem.

Det finns olika orsaker till att operera bort halsmandlarna. Den vanligaste orsaken är att förhindra tätt återkommande halsinfektioner (halsfluss) eller halsbölder. En annan orsak är förstorade halsmandlar som leder till snarkning och täta andningsuppehåll. Infektionsbenägenheten ökar inte efter operationen

Förberedelser innan operationen

Du skall inte använda mediciner som innehåller acetylsalicylsyra (exempelvis Treo, Magnecyl, Bamyl) 5 dagar före operationen. De ökar blödningsrisken under och efter operationen. Tar du Omega-3 bör du undvika det 2 veckor innan operationen, paracetamol går bra.

Operationen

Operationen görs i narkos. Läs vår information om narkos inför din operation.

Efter operationen

Ett par timmar efter operationen kan man åka hem. Man får med sig recept på smärtstillande mediciner och det är viktigt att ta dessa regelbundet efter läkarens ordination.

Efter operationen har man alltid ont i halsen och då särskilt vid sväljning. Besvären kan sitta i 10-14 dagar efter operationen. Smärtan strålar ibland upp mot öronen. Det bildas en gråvit beläggning i halsen och det är inte ovanligt att man luktar illa ur munnen. Ungefär en vecka efter operation ske en inflammatorisk läkningsprocess, vilket innebär ökad smärta under ca ett dygn. Det är inte farligt att svälja, även om det gör ont. Det är väldigt viktigt att du får i dig näring och vätska efter operation av halsmandlarna för att minska smärta och optimera läkningen. Tom mage kan ge illamående. Alkohol, ”vass mat” och starkt kryddad mat skall undvikas

Eventuella komplikationer

Det finns en liten risk för blödning, första dygnet och efter ca en vecka är risken något högre. . Om du suger på en isbit kan en sådan mindre blödning avstanna. Om en blödning uppstår och den inte slutar spontant hemma ska ni uppsöka akutmottagning för öron/näsa/hals på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Infektioner är ovanliga men yttrar sig som tilltagande smärta och feber ca 3-7 dagar efter operationen.

Infektioner är ovanliga.

Sjukskrivning

Räkna med att vara hemma från arbetet i 10-14 dagar. Fysisk ansträngning skall undvikas under 14 dagar efter operationen.